Autor: 021.rs

Novi Sad
20.09.2021.
08:40 > 09:17
Jedna osoba je povređena u sudaru vozila Hitne pomoći i automobila marke "mercedes", koja se dogodila na raskrsnici Bulevara Evrope, Hadži Ruvimove i Raše Radujkova, jutros oko osam časova.
  • Iva

    14.12.2021 18:48
    Zakon
    Vozila pod rotacijom hitna pomoc ili vatrogasna nemami prava da prodju kroz crveno svetlo,zalpavo imaju samo u koliko ne ugrožavaju druge ucesnike kojima je SEMAFOROM dozvoljen prolaz.
    Na semaforu crveno je za hitnu pomoc kao znak sa obrnutim trouglom! Mogu proci ali da propustee one kojima je prolaz dozvoljen,zbog situacija i cestih udesa vozila pod rotacijom, i obicnih vozila,cesto hitna pomoc rusi bezbednost iz razloga sto su i stanju da preseku put i to 10metara ispred mene,kako bi spasili nekog,a da uz to spasavanje mozda ubiju nekog usput,pricam iz svog iskustva,jer sam zrtva takvog udesa.
    Dakle mogu proci kroz crveno ali se.moraju zaustaviti pred ulazak u raskrsnicu i da razmisle i procene!
  • Detelinara

    21.09.2021 22:01
    @Gramzi - Bagins
    Druže brkaš šta su vozila sa prvenstvom prolaza i šta su vozila pod pratnjom.
  • Jony

    21.09.2021 14:24
    Cab man
    Ajde to strucnjaci uradite I nepropusti policiju I hitnu pomoc u new yorku ima da popijes kaznu ticket da će ti usi da se puse i zuje .
    koji normalan čovek neće se pomeriti ako znaš da unutra čovek umire možda i broji zadnje sekunde u životu ovi što pišu ovde izgleda misle da će sami otrcati kod lekara kad ih neka budala spici i skrsi u autu da treba da seku auto da bi te izvukli....itd
  • Sugradjanka

    21.09.2021 09:44
    vid stvarno
    Ja sam bila ubedjena da vozila hitne pomoci mogu proci na crveno svetlo. Eto naucih nesto novo danas. Kaze ZOBS "Vozila sa prvenstvom prolaza imaju prvenstvo prolaza u odnosu na sva druga vozila, osim u odnosu na vozila pod pratnjom i vozila koja se kreću raskrsnicom na kojoj je saobraćaj regulisan svetlosnim saobraćajnim znacima ili znacima policijskog službenika, kada im je tim znacima zabranjen prolaz i na njih se ne primenjuju odredbe ovog zakona o ograničenju brzine, o propuštanju pešaka, o zabrani presecanja kolone pešaka i o zabrani preticanja i obilaženja vozila, pod uslovom da ne ugrožavaju bezbednost drugih učesnika u saobraćaju."
  • Jogi Letač

    20.09.2021 23:04
    @Gramzi - Bagins, nisi ti razumeo šta piše - piše da vozilo sa prvenstvom NEMA prevenstvo prolaza kada je crveno svetlo na semaforu, ali ono ipak ima pravo da prođe na crveno. Ispada da su svi vozači hitne pomoći idioti i rizikuju gubitak vozačke dozvole, od koje žive, jer nabeđeni pravnici i stručnjaci za saobraćajne propise ne umeju da razumeju to što pročitaju. Nedavno sam imao slučaj da stoji kolona vozila u suprotnom smeru i stiže vozilo hitne pomoći. Ja se sklonim u stranu da vozilo hitne pomoći obiđe kolonu, a magarac ispred njega misli da ja njega puštam, ne gleda uopšte u retrovizor!
  • Gramzi - Bagins

    20.09.2021 19:53
    @@gramzi bagins
    Seo bi ti al' na usijanu ringlu. Ne samo što o saobraćajnim pravilima nemaš pojma nego si, očigledno, ili nepismen kad nisi pročitao citat iz ZOBS koji jasno kaže da vozilo sa prvenstvom prolaza može da ima 100 sirena i da bude okićeno rotacijama kao jelka ali ipak NE SME DA PROĐE NA CRVENO SVETLO, ili si toliki topuz da to nisi uspeo da shvatiš.
  • MonteDushano

    20.09.2021 17:08
    Eh, strke...
  • @gramzi bagins

    20.09.2021 16:24
    Seo bi ti sad dupetom na vuglu
    Glupavu.
    Jel ti vidiš da sam ja napisao isključivo sa SIRENOM!! A to sto državni službenici koriste to na najgori mogući način je nešto drugo. Isto tako vazi i za njih, moraju da se uvere prvo dali imaju bezbednu situaciju za prolaz, a ne da lete ko muve bez glave. Čobane...
  • Talac

    20.09.2021 15:25
    Baš me zanima da li bi neko od ovih što kritikuju vozače hitne pomoći ostao pri svom kritičkom stavu i da je neko njihov životno ugrožen i da ga treba hitno prevesti. Dragi moji, "sposobnost" stavljanja u tudju kožu se zove empatija i nije nešto što se ne može savladati. Naprotiv, vrlo je jednostavno. Samo treba da se postavite tuđu perspektivu. Biće vam korisno u svim sferama života (da ne širim temu, jer može dosta daleko da se ode...) a možda ćete postati i bolji ljudi.
  • gradjaninX

    20.09.2021 14:31
    Ne svi, ali dosta njih voze hitnu ko ludaci. Sirene pale stalno, pa i kad je put prazan, ili saobracaja prakticno ni nema. LAZU da im ne vole sirene da pale jer im se deru u kabini. Ovo znam, jer sma bio nekoliko puta u tim kolima i to je pravljeno tako da se unutra ne dere mnogo. Da im smeta, ne bi non stop palili to po praznim i polu praznim putevima.

    U raskrsnice ulecu i ako imaju prepreku (vozilo koje apsolutno ne mora da ih propusti) trube, prave haos, dizu tenzije, izazivaju nesrece. Evo sad su opet napravili jednu.

    Voze kao da je kradeno, sto bi se reklo.
  • Vozac

    20.09.2021 14:18
    @Goran
    Ok, vozac Mercedesa mozda nije bahat ali je nepazljiv i nekoncentrisan. Je l moze tako? Da ne vidis da ti vozilo hitne pomoci ulazi u pravac, moras biti bas netalentovan za voznju.
  • Maja

    20.09.2021 13:31
    Banderaš

    Normalno da se svi trude da propuste vozila hitne pomoći i vatrogasaca ako mogu a u poslednje vreme zbog nenormalnih gužvi ne mogu sve i da hoće jer nemaju gde.Problem je što se rotacija naveliko zloupotrebljava (funkcioneri,policija,hitna pomoć pri razvozu kovid pacijenata koji apsolutno u tom momentu nisu životno ugroženi ,razna lica koja su umislila da su neko i nešto ).To je dovelo do toga da rotaciju više niko zarezuje.Jel može neko da mi objasni zašto je policijski automobil koji svakodnevno u rutinskoj kontroli stoji na mostu Slobode pod rotacijom?Pre neku noć je na autoputu prema Beogradu bilo ludilo od policijske rotacije.Nije se moglo voziti.Vrlo je neprijatno za ostale vozače pogotovo noću.Sve očekujem žure,neka saobraćajka je kad prodjoh 80 km i ništa.A obišlo me 5-6 kombija da ne kažem kojom brzinom.
  • Malo tolerancije

    20.09.2021 12:42
    nikog nije ubilo
    Jadnik u hitnoj koji
    vozi u tri smene za 32.000 nekog još većeg jadnika koji je imao infarkt u nekoj vuko**bini na stotinak km od prve bolnice. Ali bitno da bacimo drvlje i kamenje na njega.
  • MareNS

    20.09.2021 11:48
    Videh
    Ovako,jutros sam bio na toj raskrsnici kada se sve desilo. Vozilo hitne pomoci 100% krivo! Naime na crvenp svetlo iz pravca BE,vizac krajnjom desnom ide pravo ka Sheratonu,istovremeno vozila iz Rase Radujkova imaju zeleno svetlo par sekundi ranije nego pravac iz Hadzi Ruvimove. Kao sto neko rece,ZoBS nalaze da vozilo hitne moze proci sa rotacijom i sirenom (koja jutros nije bila ukljucena) samo pod uslovom da drugi nisu ugrozeni time,znaci vozac hitne nije ni pogledao,vec totalno izignorisao postojecu situaciju,i time unistio mercedes A klasr direktnim udarcem u B stub.
  • Gramzi - Bagins

    20.09.2021 11:16
    @@HH
    E, pa, nisi u pravu, a HH jeste. ZOBS, član 108 stav 7 kaže, citiram: "Vozila sa prvenstvom prolaza imaju prvenstvo prolaza u odnosu na sva druga vozila, OSIM U ODNOSU NA VOZILA POD PRATNJOM I VOZILA KOJA SE KREĆU RASKRSNICOM NA KOJOJ JE SAOBRAĆAJ REGULISAN SVETLOSNIM SAOBRAĆAJNIM ZNACIMA ILI ZNACIMA POLICIJSKOG SLUŽBENIKA, KADA IM JE TIM ZNACIMA ZABRANJEN PROLAZ i na njih se ne primenjuju odredbe ovog zakona o ograničenju brzine, o propuštanju pešaka, o zabrani presecanja kolone pešaka i o zabrani preticanja i obilaženja vozila, pod uslovom da ne ugrožavaju bezbednost drugih učesnika u saobraćaju." Dakle, vozilo sa prvenstvom prolaza (u ovom slučaju hitnjak) NE SME da uleti u raskrsnicu na crveno svetlo na semaforu jer time ugrožava bezbednost svih drugih učesnika u saobraćaju. Jel ti jasno? Kako si ti test polagao? Dupetom ili kovertom?
  • Li-man

    20.09.2021 11:06
    Hitna pomoć ne poštuje propise
    Hitna pomoć i policija ne mogu kroz crveno svetlio.
    Oni moraju čekati da im se upali zeleno.
    Takav je propis.
  • Goran

    20.09.2021 10:53
    Propisi su jedno,kultura drugo
    Prema važećem ZOBS, član 106. čak i vozila pod pratnjom (veća pravila) od vozila sa pravom prvenstva (hitna pomoć, vatrogasci, policija) moraju da poštuju svetlosnu signalizaciju na raskrsnici: "Vozila pod pratnjom imaju prvenstvo prolaza u odnosu na sva druga vozila, osim u odnosu na vozila koja se kreću raskrsnicom na kojoj je saobraćaj regulisan svetlosnim saobraćajnim znakovima ili znakovima policijskog službenika kada im je tim znakovima zabranjen prolaz i na njih se ne primenjuju odredbe ovog zakona o ograničenju brzine, o propuštanju pešaka, o zabrani presecanja kolone pešaka, o zabrani preticanja i obilaženja vozila, pod uslovom da ne ugrožavaju bezbednost drugih učesnika u saobraćaju." Saobraćajno je kuluturno propustiti takvo vozilo, ali ne i neopohodno. Tako da insinuacije da je vozač drugog vozila bahat ili loš vozač su potpuno pogrešne. Čovek vozi najmanji Mercedes star 15 godina vrednosti 3000€
  • Samo pitam

    20.09.2021 10:52
    Kako to tacno mercedes da uspori ako mu hitna pomoc dolazi sa boka i prolazi kroz crveno? Vi stvarno stanete na svakoj raskrsnici da vidite da nema mozda hitna, vatrogasci ili policija? Oni svi mogu da prodju naravno, ali moraju da uspore i BEZBEDNO prodju kroz crveno.
  • nasi zakoni

    20.09.2021 10:50
    su fleksibilni
    "Vozila hitne pomoći, vatrogasaca i policije kada imaju uključena rotaciona svetla imaju pravo da prođu i kada je crveno svetlo na semaforu s tim što moraju da ispoštuju prvenstvo prolaza onih vozila za koje je zeleno. Za Hitnu pomoć crveno svetlo na semaforu jeste isto što i obrnuti trougao za ostale vozače"
    Mada verujem da se rotacija cesto zloupotrebljava i kada se Miletu vozacu zuri kuci ili nece da mu se ohladi burek.
  • Gari

    20.09.2021 10:50
    Stoka smo mi od naroda.stoka!!svaki dan to,neumorno,iznova i iznova to dokazujemo.u svim sferama svakodnevnog života.ako nešto nije jasno doseljenicima iz brdsko-planinskih krajeva i iz rep.šumske,jbg.....
  • @HH

    20.09.2021 10:49
    Mogu da prodju
    Kroz crveno i imaju prvenstvo prolaza samo i isključivo samo ukoliko im je uz rotaciju uključena i SIRENA!! To ti je pitanje koje se provlači na polaganju za testove,bez obzira za koju kategoriju polažes,jer spada u osnove saobraćaja.
  • Eto

    20.09.2021 10:16
    Kad god se nešto nelogično desi u saobraćaju, zna se kog je pola vozač koji je kriv :D
  • EvoOvako

    20.09.2021 10:10
    Ovo je vrlo kompleksna
    Tema.
    Elem, naša bahatost u saobraćaju je odraz naše lične kulture, pa se tako ne sklanjamo nikome sa puta, a bio sam prisutan i kada je presecana kolona vozila sa pravom prvenstva prolaza (plava rotacija).
    Takođe, bio sam u situaciji kada ista ta/takva vozila divljaju kao da niko ne postoji.
    Mnogi će reći - to je normalno, ali... Bio sam u eskortu/pratnji takvog vozila u Skandinaviji. Vozač tog/takvog vozila nije leteti po drumu i SVI su mu se sklanjali. Naravno, zavisi i od težine povrede i stanja povređenog.
    Da se ratumemo, nesklanjanja ima svuda, ali Švabe su na nadvožnjacima stavili ogromne znakove sa uputstvima i uveli brutalne kazne za one koji se ne sklanjaju, a takođe kažnjavaju i one koji zbog znatiželje ili čega li već snimaju nesreće. Dakle, za sve postoji rešenje. Mi ga samo trebamo prepisati.
  • Novosadjanka

    20.09.2021 10:10
    Toliko o kulturi
    Pa da se ti vozis u hitnoj, hteo bi da te propuste, zar ne??!?!
  • Darinjo

    20.09.2021 09:26
    Ali dobro je pa svi vozimo tehnicki preispravna vozila za ciji pregled smo platili 7,500 iz nekog razloga, i sa minimalnim izduvnim gasovima!
  • НН

    20.09.2021 09:23
    Саобраћајни прописи
    ... господо драга, приоритет на раскрсницама:
    - возила под пратњом,
    - саобраћајац који регулише саобраћај,
    - СЕМАФОР,
    - возила хитне помоћи, ватрогасци, полиција,

    ... лепо је то што се померамо у страну и допуштамо пролаз на раскрсници возилима полиције, ватрогасац и хитне помоћи, али ОНИ крше закон и прописе пролазећи на ЦРВЕНО светло кроз раскрсницу ...
    ... док код нас не ребну по џепу ове што крше прописе, а треба да их спроводе, нема бољитка ...
    ... пре неколико дана џип испред кафића, сва 4
  • Rock bob

    20.09.2021 09:23
    prednost
    Pa mercedes uvek ima prednost u odnosu na vozilo hitne pomoci, pogotovo ako ovo drugo ima ukljucenu rotaciju...
  • Banderaš

    20.09.2021 09:16
    Strašno
    Srpska nekultura,nevaspitanje,nezrelost,nehumanost na delu,u celom civilizovanom svetu kada vidite vozilo hitne pomoći sklanjate se,usporavate,propuštate vozilo da pomognete tom pacijentu koji se ne vozi iz hira i dobrovoljno. Ogromna grubost,nehumanost i neljudskost je deo srpskog mentaliteta.

Komentari čitalaca na objavljene vesti nisu stavovi redakcije portala 021 i predstavljaju privatno mišljenje anonimnog autora.

Redakcija 021 zadržava pravo izbora i modifikacije pristiglih komentara i nema nikakvu obavezu obrazlaganja svojih odluka.

Ukoliko je vaše mišljenje napisano bez gramatičkih i pravopisnih grešaka imaće veće šanse da bude objavljeno. Komentare pisane velikim slovima u većini slučajeva ne objavljujemo.

Pisanje komentara je ograničeno na 1.500 karaktera.

Napiši komentar


Preostalo 1500 karaktera

* Ova polja su obavezna